Hejbni kostrou - česání jablek 29.9.2023
Sklizeň jablek vypadá asi takto- každý jednotlivý plod nadzdvihneme tak, až se oddělí stopka od větve. Jablka ukládáme do sběrné nádoby, poté opatrně ze sběrné nádoby překutálíme do bedny, můžeme přendávat i jednotlivě a při tom třídit.
1)na jablka velká, bez poškození a bez strupovitosti
2)jablka menší, bez poškození a lehce strupovitá
3)jablka poškozená a všech velikostí
První a druhá jablka můžeme uschovat do chladna a skladovat po určitou dobu dle odrůdy, třetí jablka zpracujeme k potravinářským účelům nebo zkrmíme. Pod stromem se musí zbylá jablka pečlivě vyhrabat-zamezíme přezimování chorob a škůdců, kteří by v následujícím roce strom a úrodu oslabili. To vše zvládli cukráři i zahradníci na dvě jedničky.
Na části školního pozemku se nachází volné plochy, které nejsou osázené. ty je třeba udržovat.
Nám se den ,,hejbni kostrou" naplnil dokonale-každý si mohl protáhnout kostru za pomocí posilovacího stroje, kterým byla kosa. Většina držela kosu poprvé, ale všichni chtěli svou techniku dovést k co největší dokonalosti. Tak zase někdy.....